Klik Sini Jika Anda Berminat Beriklan Dengan Kami

Tutorial cara buat scroll kat bloglist


Salam semua,
Tutorial ini untuk perkongsian dan juga simpanan saya :)
macam mana nak buat Scroll kat bloglist.

ok

PERINGATAN: Pastikan anda da backup template anda :)


  1. Pergi Page Element >>> Edit HTML >>> Tick Expand Widget Template
  2. Tekan Ctrl + F dan cari nama tajuk bloglist anda.
  3. Lepas jumpa nama bloglist, Cari kod ini  <h2 class='title'><data:title/></h2> dibawah nama Bloglist anda. Cari kat bawah sampai jumpa tau.hehe
  4. Selepas itu paste kan kod ini <div style='height: 150px; overflow: auto; width: 220px; border-radius:20px;'> selepas </b:if>
  5. Nanti jadi la lebih kurang macam ni.

<b:widget id='BlogList4' locked='false' title='Blogger UUM' type='BlogList'>
<b:includable id='main'>
    <!-- only display title if it's non-empty -->
    <b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
      <h2 class='title'><data:title/></h2>
    </b:if>
<div style='height: 250px; overflow: auto; width: 220px; border-radius:20px;'>



6. Anda turun bawah lagi sampai jumpa kod ini  <b:include name='quickedit'/> Jangan sampai terlajak ke widget lain. Nanti tak jadi.

7. Pastekan kod </div> dibawah  <b:include name='quickedit'/>

Nanti jadi macam ini.

<b:include name='quickedit'/>
      </div></div>
      
Tekan preview, Kalau jadi, tekan save :)

Selamat mencuba :)





8 Comments to “Tutorial cara buat scroll kat bloglist”

::Mastura Zakaria:: (May 17, 2011 at 3:53 PM)

blog ni dah semakin kemas la...hihihi...thanks buat tutorial ni..nanti free time nak try la...kalau nak buat skroll kat tempat lain...cara dia sama gak ea?

Nizam Ijam (May 17, 2011 at 4:22 PM)

@::Mastura Zakaria::

Thanks cik mastura :)
boleh gunakan cara yang sama jugak untuk widget lain :)
tukar je step yang tajuk blog tu kepada tajuk widget :)

Mr.Thinker@Ali (May 17, 2011 at 5:48 PM)

Ini satu perkongsian yg bagus jam. Teruskan bro!! Aku support ko dr blakang. Hehehe. ^^

??? ??? (May 17, 2011 at 10:47 PM)

nice entri..nak try jugakla nnt.. :)

Nizam Ijam (May 18, 2011 at 1:15 AM)

@Mr.Thinker@Ali

thanks ali...ko mmg terbaik lah..hiihhiii

Nizam Ijam (May 18, 2011 at 1:16 AM)

@??? ???

selamat mencuba k :)

cik azeya (May 31, 2011 at 8:17 AM)

terime kasih. saye sudah cube dan berasa sangat gembira. hahahahaha

Nizam Ijam (May 31, 2011 at 10:09 AM)

@cik azeya

tahniah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...