Klik Sini Jika Anda Berminat Beriklan Dengan Kami

Kesan Blog Yang Ada Lagu Kepada Penguna Broadband..

Contoh Broadband..

Assalamualaikum...

Mungkin blog yang ada auto-play song akan sentap sikit kan....
Tapi tak per la... Ni semua untuk kebaikan semua kan...

Jika pembaca anda adalah dikalangan pelajar....
Sebahagian besarnya akan guna broadband...

Hanya segelintir jer yang pakai Wireless...
Jika Family dia kerja yang pakai Internet2 ni la..
Rumah dia akan pkai Wireless...
So, golongan ni tak kisah la...

Tapi bagi yang dia sorang jer yang pakai Internet dan berada dikalangan orang yang susah jugak la...
Macam saya la...
Saya pakai Broadband Celcom yang 1GB tu jer...
Limit dia sekadar 1GB...sangat2 terhad...

Ok... kalau yang pakai Broadband nie...
Dia jarang bukak YouTube dan apa2 Web yang pasal Video ni...
sebab...
Jika Video yang dibuka tu bersaiz 3MB....
Space didalam Broadband akan makan 3MB jugak...

1000MB=1GB
1000MB-3MB=997MB

hanya untuk satu video...kalau kaki video?? memang tak layak la pakai Broadband limit kecik2 ni...hu2

Begitu juga dengan lagu yang dimainkan di Blog...
Bila lagu dimainkan secara automatik....Dia akan makan space penguna Broadband nie...
Andai kata lagu tu 3MB...
kalau penguna tu pembaca setia blog anda....
Masuk Blog anda selalu...
Banyak da space dia makan...
Jadi kesian kepada pembaca setia anda...
Betol x....

Kalau blog anda bersaiz 200KB la...ni tahap berat r...
Di tambah lagu dengan 3MB misalnya....

200KB + 3MB=3.2MB.. sekali 1 lagu tu habis la..
banyakkan space dia makan....
Sekali bukak jer tu...

Kalau anda tak nak pelawat anda lari...
Boleh letak lagu tapi jangan Autokan dia...
Cari yang Manual play...Banyak tuturial kat En.Google korang tu..hu2

Kesan yang paling dahsyat kan...
Bila orang yang Blogwalking tu pakai Earphone...
Volume paling kuat...
Tiba2 bukak blog korang....gedegang muzik...
Berdarah telinga nyer haaa.....
hahahaa

Nasihat saya... Ringankan blog anda...
Manual Play kan Song anda :)

Ok...kalau korang suka nak ikut nasihat diatas...terpulang la...
Kalau taknak pon tak per :)

P/s: aku tak tahu la korang paham x apa aku membebel kat atas nie..haha


13 Comments to “Kesan Blog Yang Ada Lagu Kepada Penguna Broadband..”

Munira Nabila (June 27, 2011 at 8:12 AM)

i love ur tutorial...hehe..ijam..bile nk umum adiah segmen tu..(xsabar2..)...yela..1st time join!

Lia-De-Pinky-Leo (June 27, 2011 at 8:12 AM)

info baru.. n ada betulnya.. :)

cik najihah (June 27, 2011 at 8:14 AM)

tau x pe..
tak de lagu lagi ok :)

berita sengsasi (June 27, 2011 at 8:17 AM)

jantung blh gugur tiba2 lagu berkumandang!!SENTAP HATI MAK NAK!!!

alif ismail (June 27, 2011 at 8:31 AM)

betul.. kadang2 mengganggu je sebab xle nak concerntrate pada bahan bacaan... cari2 butang stop x jumpa... mmg hangin..huhu..

atia (June 27, 2011 at 8:32 AM)

setuju..!!! lg2 bab yg pakai earphone tue.. boleh sakit jntung dibuatnyer.. huhuhu..

GKA (June 27, 2011 at 8:41 AM)

simple is good

Anarm (June 27, 2011 at 8:44 AM)

senang cite takyah pasang la bende2 berlagu bervideo semua tu kat blog.. kalau nak dengar lagu sangat, bukak je player yg ade kt komputer tu.. nk kongsi lagu tu dengan org lain, share je link lagu kat facebook ke kat twitter ke..

baik buat blog radio kalau nk lagu sgt.. hehe :P

CikHaniBhulat (June 27, 2011 at 8:47 AM)

nice info...hani xgemar belog yang ada music sbb bila nak belogwalking, hani akan buka byk2 belog...so byk lagu akan kuar...gara2 tu xley dgr radio...hurm... =] terpaksa la turn of sound lappy..bising!

Mus (June 27, 2011 at 8:47 AM)

sejak guna streamyx.. tak kisah lagi pasal ni..

izfanora (June 27, 2011 at 9:26 AM)

gud.. :)

kadang ada lagu yang sangat mengganggu sehingga rasa xnk dah msuk blog tersebut..

Omar (June 27, 2011 at 10:26 AM)

Ha'ah..tip ni memang betul.. kalau dulu, orang tak kasi letak lagi sebab pengguna TM 1515 tu, sekarang broadband limit pulak..

Btw, eloknya blog tak yah letak lagi.. baru senang.

titan (June 27, 2011 at 2:12 PM)

itulah..masalahnya ramai sangat orang ego sangat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...