Klik Sini Jika Anda Berminat Beriklan Dengan Kami

Titah Khas Yang Di-Pertuan Agong Tentang Perhimpunan BERSIH

YDPA Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin

Assalamualaikum....

Saya sekadar nak kongsikan dengan pembaca tentang Titah Khas Yang Di-Pertuan Agong Tentang Perhimpunan BERSIH
..
Yang dikeluarkan oleh Istana Negara malam tadi..

Berikut adalah teks penuh Titah Khas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin:
Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan kumpulan BERSIH untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan menyerahkan memorandum kepada beta selaku Yang di-Pertuan Agong dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terbabit.
Namun, beta yakin kepemimpinan negara di bawah Yang Amat Berhormat Dato’ Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak berkemampuan untuk menangani masalah ini dengan sebaik mungkin. 

Beta menyeru di dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara kita ini hendaklah dipastikan juga bahawa tuntutan demokrasi tidak akan membawa kemusnahan kepada negara. 

Kita tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan-amalan negara-negara luar secara umumnya kerana keharmonian dan kestabilan negara adalah asas penting bagi sesebuah negara yang perlu semua pihak pertahankan. 

Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat dalam negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun. 
Setiap permasalahan yang timbul, kita sebagai masyarakat bertamadun hendaklah menyelesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan seperti pepatah Melayu ‘Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran’. 

Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik. 

Sebaliknya kita harus menumpukan kepada matlamat utama memajukan negara, bukannya mencipta masalah yang membuat negara berada terkebelakang. Ingatlah bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak bergelora. 

Itulah pentingnya sifat kesederhanaan dan tolak ansur yang telah begitu lama diamalkan oleh warisan pentadbiran negara. Sumber dari BHarian


6 Comments to “Titah Khas Yang Di-Pertuan Agong Tentang Perhimpunan BERSIH”

saiazuan (July 4, 2011 at 8:27 AM)

agung bersuara

GKA (July 4, 2011 at 8:44 AM)

kt tgk caner nati

Nurainaa Sofia Nurazizul (July 4, 2011 at 10:00 AM)

Daulat Tuanku!

Falcoa wa ! (July 4, 2011 at 12:14 PM)

Daulat Tuanku !
betul titah tuanku nieh....

izin untuk share ! :)

Nizam Ijam (July 4, 2011 at 12:19 PM)

@Falcoa wa !

dipersilakan :)

Anonymous (July 4, 2011 at 12:35 PM)

DAULAT TUANKU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...