Klik Sini Jika Anda Berminat Beriklan Dengan Kami

Isu Kahwin Awal... Perlu Ker?

Isu Kahwin Awal... Perlu Ker?






Assalamualaikum.....
Isu Kahwin Awal... Perlu Ker?
Ramai jugak yang heboh2 pasal ni ni wall FB dan kat mana2 tempat yang boleh diletakkan isu....

Pada pendapat aku...
Kahwin awal nie...
Bagus la....
Boleh mengelakkan zina dan mengurangkan penambahan statistik anak luar nikah...

Tapi kena pikir...
Bukan itu jer niat kita untuk kahwin...
Perkahwinan adalah pembinaan keluarga....
Bila kita berkahwin...
Kita dalam proses membina keluarga....


Mampu ker kita dalam membina keluarga tu?
Dari segi kewangan....
Dan sebagai nya.....
Ramai jugak yang kahwin sebab hanya memikirkan untuk kepuasan nafsu semata2...
Tanpa memikirkan hari2 yang mendatang...

Jadi nasihat aku senang jer....
Bila rasa mampu dari semua aspek tak kira dari segi rohani dan jasmani...
Zahir dan batin...
Bila mampu semua sekali...
Persilakanlah untuk kahwin....

Tapi kalau x mampu lagi....
Pikir2kanlah balik niat tu....
X patut bila membina sesebuah keluarga tu...hanya diseparuh jalan....


26 Comments to “Isu Kahwin Awal... Perlu Ker?”

misz farahniza (October 5, 2011 at 10:06 PM)

tak nak kahwin dulu..
nak belajar dulu.....weeeee...

hira (October 5, 2011 at 10:11 PM)

sokong! kalau dah cukup syarat, cari je calon sorang. senang cerita. hehe

yusuflaili (October 5, 2011 at 10:38 PM)

salam;
kahwin awal sebenarnya banyak kebaikan dari keburukan..lagi bagus kahwin awal jika mampu...

PCL (October 5, 2011 at 10:52 PM)

yeah..terlampau memikirkan sampai ada yg jadi takut nak kahwin.. pe hal plak tu. Persediaan awal tu penting sebenarnya tp bknnya kahwin awal atau lambat jd persoalannya...usaha gigih utk ke arah itu insyaAllah dipermudahkan olehNYA.

SpeakerSekolah (October 5, 2011 at 10:56 PM)

stuju..zman mude lah kte nk enjoy,dah kwin xdpat nk merase sumu 2..hehe

eliyaezlinalias (October 5, 2011 at 11:16 PM)

perkara yg molek awal pon xpe kannnn!

Pendamba Mawar (October 5, 2011 at 11:27 PM)

nak kahwin gak.. tapi takde calon ag.haha

juanita aka tetikusrusak.net (October 6, 2011 at 12:48 AM)

kalau sudah jodoh....elok laa

BiQa HatmiN (October 6, 2011 at 1:07 AM)

tanggungjawab tu berat..perlu ada komitmen... so kalau dah ready betul2 baru boleh...hehe

Syairani Tarmizi (October 6, 2011 at 1:25 AM)

Nizam Ijam plak bila nak kawin..teehee T__T

maya anis (October 6, 2011 at 1:57 AM)

pendidikan perlu bru..ade pgtehuan dalam membina rumah bertangga ;p

josrevalution (October 6, 2011 at 2:13 AM)

kahwen awal memang x salah malah baek utk pertumbuhuan bayi tu nanti,tp kena agak2 lah juga..hehe

Izzuddin Fauzi (October 6, 2011 at 6:22 AM)

Nak kaweennn :D

saya cello191 (October 6, 2011 at 6:56 AM)

kawin awal mmg bagus..
tp..kena pikir btol2 la dulu~~

Zik (October 6, 2011 at 7:13 AM)

kahwin awal bila semua atau kerja dah stabill.... insyallah...

Terbang Bersamaku (October 6, 2011 at 8:02 AM)

memang bagus kahwin muda, tp yg pentng dah ready dan dah bersedia dengan tanggungjawab..

Ungu Violet (October 6, 2011 at 7:55 PM)

penuhkan ilmu di dada dulu..jangan pikir seronok jer...huhu

MaiEsaRra aRe Lee (October 6, 2011 at 9:30 PM)

rase nk kawen skrg je.. hhaaha.. tp stdy ag .. sow kene fokus2 stdy.. kawen2 tolak belakang yg paling hujung.. hahah ...

Anonymous (October 6, 2011 at 9:55 PM)

em lbh elok kwin awl klo rse nk elak zina,byk hadis pon kte klo rse dri kamu nk kwin,kwinla dgn sgera.soal kwangan 2 slgi kte kwin krana allah insyaallah rezki akn dtg.klo student elok la kwin khitbah

nick dot anis (October 7, 2011 at 5:14 AM)

xready lg nak kawen huhu

Mya (October 7, 2011 at 5:48 AM)

setuju. umur bukan isu. yang penting telah bersedia menempuh alam rumah tangga.

LadyBird (October 7, 2011 at 8:32 PM)

lady sokong kahwin awal.. permudahkan urusan perkahwinan.. tetapi tidak smeua boleh kahwin awal.. andai tidak bersedia dari segi mental dan fizikal, dibimbangi statistik perceraian plak meningkat.

Novelgurl (October 8, 2011 at 1:19 AM)

sokong kawen awl! lgi2 utk lelaki..baik kawen awl,,tau2 je la lelaki..ad isteri gernti dia baik sket.

NasZ (October 8, 2011 at 7:30 AM)

betul tu. lagipun, kita kena tengok kewangan kita dulu sblm kawin.

MOHD NASER.com

Afzainizam (October 8, 2011 at 11:18 AM)

eeeemmm kalau dah jodohhh nak wat camnerr... tapiiii kalau bolehhh kerja cari duit dulu biar ekonomi stabil dulu

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
skuter sanyang motor sym

PeRmAtA bIrU (October 9, 2011 at 3:50 AM)

setuju dengan entri nih..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...